Tuesday, December 2, 2008

Tempe

Nak belajar buat tempe? . Ada kawan Malaysia ajak datang rumah dia sebab dia kata nak buat tempe, dia baru belajar dari kawan Indonesia. Tapi tak boleh nak datang sebab tak ada kenderaan masatu dan lagipun berkobar-kobar bersiap nak ke Dubai esoknya! Memang suka benar nak belajar buat tempe.Kawan ni asyik sms sebab dia kata penatnya nak kupas kulit kacang soyatu. Sampai dia kata tobat nak buat. Kalau buat kek 7 tingkatpun dah siap kata dia!
Pagi dia sms kata tempe dia dah siap...Hmm kitapun dapatlah rasa...sangat jimat kami makan.




Kacang soya....sini banyak dijual...tapi sekotak air soya bean besar RM 10.Beras Basmati lagi murah sini.


Hati ini bersemangat sangat nak buat. Jadi balik tanya dia bila nak ajar buat? Dia suruh rendam dulu kacang soya . Bila dah siap kopek datang rumah dan dia ajar.



Langkah pertama... rendam kacang soya...semalaman





Langkah 2...kerah tenaga ...suruh semua orang tolong kopek kulit kacang soya....semangat semua orang nak kopek...sampai satu waktu Adam kata.."mak ,mak nak buat tempe berapa juta, banyak biji ni?


Tangan -tangan ajaib yang menjadi sukarelawan mengupas kulit kacang soya...


Tengok jam ....sampai pukul berapa kami buat projek ni? Pukul 3.45 pagi!!! he..ini jam Malaysia lah ..kami ada waktu Malaysia juga dalam rumah. ..sayang Malaysia.Masa ni terbayang orang Malaysia sedang dibuai mimpi...minta-mintalah mimpi indah makan tempe!

Amanda pun siap cakap, mak sebutir biji kacang soyani kami kopek upahnya adalah ibarat satu rial ( RM 10) !! Amboi...anakku...sebab selalu pun cakap dengan dia orang makan nasi habis-habis sebab sebutir beras tu ibarat setitik peluh petani!! Ali..pun pernah tanya..."Petani tu kawan siapa mak?"



Akhir nya (langkah 3) berjaya juga kupas ...letak dalam peti ais dulu ..sebab dah tengah malam.



Langkah 4...ini kulit kacang soya...nak letak kat pokok pandan dan cililah buat baja...


Ali..." Ali suka buat tapi tangan Ali dah putih!" nak kata penat tak mengaku..
Jari Adam...





...Insan yang terus setia mengupas kulit kacang soya hingga titis kulit terakhir....



Ok..nanti kita sambung lagi langkah dan episod seterusnya buat projek tempe di Oman!!


By.
Cikgu Sue.





4 comments:

t linda said...

mak aii....boleh bukak kedai tuh sue...jual tempe....hehehhe
bukan dulu2 zul slalu buat air soya ka???suke betui product soya ek....hehheheheh tgh sabo menunggu ni..nak blaja gak buat tempe...hehehhe

ShookranJazilan said...

he..he..sebab jd anak rantaukan kenala belajar suma..air soyatu tinggal sejarahlah dulu..mai la bagi resepi sedap tempe dan gambar tempe malaysia dlm fotopages lindatu k..napa tak update ! kumpul duit tau mai sini!!tq linda!

Anonymous said...

pesan dari nek limah...."nanti balik boleh jadi usahawan tempe!. kalau buat air soya hampaih dia boleh buat cucok". tak sabaq nak tengok proses seterusnya. mc

ShookranJazilan said...

Insyaallah...kalau tak jadi usahawan tempe..jadi...jelitawan tempe bolehkan..sebab org kata makan tempe kulit cantik, halus, mulus...tak payah buat botoxkan..syukran..mc!